Koleksi Sensasi

Bangkai Burung Yang Menyerupai Dinasour


Seorang penduduk desa terpencil di Meshginshahr terkejut apabila menemui bangkai seekor burung di kawasan tersebut. Apa yang menarik perhatian pihak kerajaan, bangkai tersebut seperti menyerupai seekor dinasour. Semestinya dinasour sudah lama pupus sejak beribu tahun lagi sebelum kewujudan mausia. Namun pada hari iniapa yang wujud adalah tinggalan fosil dinasour yang masih ada lagi yang tertimbus di sebalik permukaan bumi yang luas. 

Isu di sini adalah berkenaan tentang penemuan bangkai seekor burungyang didapati mempunyai rupa hampir seperti dinasour. Boleh tonton video di atas. Gambar yang dikeluarkan oleh IRNA menunjukkan bangkai burung dinosaur seperti itu ditemui di barat laut Iran. 

Bangkai burung pelik seperti dinosaur telah dilaporkan ditemui di dekat kota Meshginshahr di wilayah barat laut Iran Ardebil. Penduduk tempatan mendapati makhluk bipedal berbulu, yang nampaknya telah mati beberapa hari yang lalu, di sebuah desa terpencil Meshginshahr. 

Satu pasukan pegawai Iran Environment Protection Organization (EPO) dihantar ke kawasan tersebut untuk menyiasat apakah laporan itu benar. Salah satu penduduk desa telah dilaporkan menyembunyikan bangkai tersebut dan pasukan EPO sedang cuba untuk menemuinya. Pasukan ini telah berjaya mendapatkan foto makhluk yang diambil oleh salah seorang penduduk tempatan. Pasukan tersebut juga mendapati bukti dari penduduk tempatan dimana menyatakan burung tersebut tinggal di sebuah gua berhampiran. Makhluk itu mempunyai tengkorak reptilia dengan gigi taring panjang dan geraham besar. Ini mempunyai tulang sayap kecil seperti burung yang terbang. 

 The Avifauna Iran merangkumi jumlah keseluruhan 527 spesies, tidak ada yang serupa dengan makhluk yang ditemui, namun penemuan keperluan ornitologi untuk mengesahkan tuntutan. Para saintis percaya bahawa bukti fosil menunjukkan burung dan dinosaur bersama banyak ciri-ciri seperti tulang berongga, gastrolith dalam sistem pencernaan, sarang dan sifat. Penemuan fosil Tyrannosaurus rex rangkaian tisunya juga menunjukkan bahawa dinosaur 68 juta tahun dan burung berkaitan erat satu sama lain.