Koleksi Sensasi

Inilah Ferrari Sedan Pertama Di Dunia


Lazimnya, kenderaan berjenama Ferrari sering dikaitkan dengan kereta sport yang hanya mempunyai 2 tempat duduk sahaja..Namun, pada tahun 1965, pihak Ferrari pernah mengeluarkan kereta yang mempunyai 4 tempat duduk dan telah menjadi salah satu kenderaan keluaran mereka yang sesuai untuk perjalanan seisi keluarga..Nak tahu apa rupa kereta tu, meh usha kat bawah ni.. 


Dengan keadaan badan kereta yang penuh dengan karat dan ada bahagian yang sudah mula berkulat, pada pandangan pertama, kita mungkin tidak akan tahu bahawa kenderaan tersebut merupakan kenderaan berjenama Ferrari pertama dengan 4 tempat duduk.

Kereta klasik ini telah berjaya diselamatkan dari sebuah kedai besi buruk dan dianggarkan bernilai £40,000 pada saat ia di lelong nanti. 

Ferrari 330GT 2+2 Berlinetta 1965 ini merupakan kereta pertama keluaran Ferrari yang khusus untuk penggunaan keluarga.

Walaubagaimana pun, para penganalisis barangan antik yakin kenderaan ini masih mampu menarik minat pembeli dan melakukan kerja-kerja membaik pulih.

Rob Hubbard, pakar dalam bidang lelongan di Bonhams Auction House mengatakan kenderaan ini telah dibeli oleh seorang warga Amerika pada tahun 1980an dan semenjak itu, ia tersimpan di dalam garaj dan tidak pernah digunakan lagi.drysheet