Koleksi Sensasi

Melancong Ke Dalam Gunung BerapiGunung berapi Thrihnukagigur , yang terletak kira-kira 30km dari Reykjavik, ibukota Iceland, telah menjadi destinasi pelancongan pengembaraan terbaru, kerana ia adalah gunung berapi yang hanya dorman yang membolehkan akses tetap kepada kebuk magma. Dalam kebanyakan kes, apabila gunung berapi meletus, kebuk magma dipenuhi dengan lava yang kemudiannya menyejuk dan mengeras, menyekat pintu masuk. Tetapi di Thrihnukagigur, ia dipercayai lava yang ditegakkan melalui dinding atau hanya disalirkan kembali ke kedalaman bumi. Kebuk magma kekal terdedah dan utuh, membuat ini satu fenomena yang benar-benar unik untuk Thrihnukagigur.

Gunung berapi terakhir meletus kira-kira 4,000 tahun yang lalu, meninggalkan pembukaan kira-kira 4 × 4 meter dalam diameter, yang membawa kepada  gunung berapi berbentuk botol. Kebuk magma adalah kira-kira 120m mendalam dan 50x70m langkah di bawah. Satu pengendali pelancongan Iceland kini menyediakan adventurists ingin tahu peluang untuk meneroka gunung berapi purba di dalam keluar.


 Sebuah kotak khas yang mampu menampung 5-6 orang dan disambungkan kepada kren diturunkan melalui pembukaan kawah. Menurun sedalam 120 meter mengambil masa kira-kira 7 hingga 8 minit. Apabila di dalam, pelawat boleh menghabiskan sehingga satu jam dalam kebuk magma itu sendiri, di mana mereka boleh melihat colourations indah di permukaan batu dan kagum dengan saiz yang sangat besar. Ruang tanah adalah bersamaan dengan hampir tiga gelanggang bola keranjang bersaiz penuh  bersebelahan antara satu sama lain dan ketinggian adalah  bersaiz penuh Patung Liberty ke dalam kebuk.

Pelancongan  terbuka hanya semasa musim panas, memandangkan bahawa suhu purata di dalam gunung berapi sentiasa 6 ° C (43 ° F), yang boleh membuat ia agak sukar untuk melawat di musim sejuk. Lawatan seterusnya telah disahkan pada 15 Mei, 2013.

Idea membuat gunung berapi Thrihnukagigur diakses datang dari Arni B. Stefánsson, seorang doktor di Reykjavik dan peminat gua . Beliau telah mengkaji gua di Iceland sejak 1954, dan adalah yang pertama untuk turun ke bawah Thrihnukagigur, pada tahun 1974.

Arni menegaskan bahawa pemeliharaan gua gunung berapi tidak adalah tentang meninggalkan mereka. Ia untuk memastikan bahawa keajaiban alam semula jadi seperti Thrihnukagigur dirawat dengan penjagaan dan hormati - dan dicapai dalam cara yang betul. "Pertamanya projek ini adalah mengenai pemeliharaan, maka penerokaan, dan akhirnya pendidikan," Arni memberitahu The Guardian dalam satu temu bual .. "Ia bukan tentang volcanology, benar-benar. Ia tentang estetik ... Ia adalah tentang kecantikan."

http://dairishare.blogspot.com/2013/03/melancong-ke-dalam-gunung-berapi.html