Koleksi Sensasi

Masjid Di Sweden Buat Pertama Kali Dibenarkan Laungan AzanSTOCKHOLM – Sebuah masjid di pinggir bandar Stockholm akan menjadi masjid pertama di Sweden dibenarkan laungan azan dari menara selepas mendapat kebenaran daripada polis.

Masjid Fittja Stockholm, Sweden

Sebuah persatuan Islam Turki di pinggir Fittja mahu menggunakan pembesar suara untuk bunyi laungan azan utk orang-orang Islam untuk menunaikan solat di tengah hari pada hari Jumaat.

Polis Stockholm pada hari Khamis lalu meluluskan permohonan kumpulan itu, tetapi berkata ia perlu memaklumkan kpd penduduk yang tinggal dalam lingkungan 1 kilometer (0.6 batu) dari masjid itu sebelum ia bermula untuk menggunakan pembesar suara. Keputusan itu boleh dirayu oleh penduduk tempatan.

Walaupun terdapat masjid di semua bandar-bandar utama di Sweden, satu di Fittja, di mana ramai penduduk adalah pendatang dari negara-negara Islam, adalah yang pertama untuk meminta kebenaran untuk panggilan solat.

Alhamdulillah berita gembira utk orang-orang Islam di Eropah, semoga ianya berkekalan dan menjadi ikutan di seluruh Eropah.