Koleksi Sensasi

Gambar Penjahat Tahun 1879 Berharga $2.3 Juta

Gambar Billy Kid,'seorang penjahat yang paling popular era wild west' ketika masih hidup  telah dibeli oleh seorang pengumpul persendirian dengan harga $ 2.3 juta (£ 1.4m) pada lelongan.

Gambar hitam dan putih abad ke-19  wild west dijual pada lelongan di Denver, Colorado, dan dipercayai telah dirakam pada tahun 1879 atau 1880 di Fort Sumner, New Mexico.

Harga tukul, yang termasuk bayaran penjual, adalah jauh lebih tinggi daripada yang dijangkakan. Rumah lelong menjangkan harga potret ini tidak lebih daripada $ 400,000.

Melissa McCracken, seorang jurucakap dari rumah lelong, berkata: "Terdapat hanya satu gambar Billy Kid, dan saya fikir itulah sebabnya ia menawan imaginasi rakyat."

Gambar yang dipercayai telah diberikan oleh Billy Kid - yang juga dikenali sebagai William Henry McCarty, Henry Antrim dan William H Bonney - untuk rakannya, Dan Dedrick, dan telah menjadi harta keturunan Dedrick sehingga jualan.

Gambar Billy Kid sedang memegang muncung senapang Winchester dengan revolver Colt holstered di sebelah kiri, dan memakai topi hitam, rompi dan Cardigan besar.

Imej itu hanya sekali dipamerkan di sebuah muzium di Lincoln County, New Mexico, di mana Billy Kid memulakan kerjaya terkenal sebagai seorang lelaki bersenjata dalam tahun 1870-an. Beliau kemudian telah ditembak mati oleh Sheriff Pat Garrett pada tahun 1881 dan dikebumikan di Fort Sumner, New Mexico, di mana gambar itu dipercayai telah diambil.

Format tintype merupakan jenis awal fotografi yang menggunakan plat logam untuk mewujudkan imej terbalik. Ini adalah sebab mengapa filem 1958 tentang hidupnya, yang dibintangi oleh Paul Newman, bertajuk The Left Handed Gun.
sumber