Koleksi Sensasi

Anwar: Polis Biadap, Tahan Pak Samad Tengah Malam

KUALA LUMPUR 4 SEPTEMBER: Penahanan polis ke atas Datuk A Samad Said tindakan biadap kerana mengheret Sasterawan Negara (SN) itu pada tengah malam, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Tindakan biadap! (SN) A Samad Said umur 80 tahun diheret jam 12 malam?” tempelak Ketua Umum KEADILAN itu di twitter sebaik mengetahui Pak Samad ditahan.

Pak SamadEkoran itu, beliau menggesa Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Zahid Hamidi memohon maaf kepada Pak Samad di atas penahanan itu.

Tegas Anwar, Zahid wajib mohon maaf kepada Sasterawan Negara itu kerana pada usianya 80 tahun, beliau dibawa tiga polis pada jam 12 tengah malam ke ibu pejabat polis.

“Tak dapat soal siasat siang hari? (Mana) Perikemanusiaan?” katanya lagi. Penahanan itu turut mendapat reaksi rakan seperjuangan Pak Samad dalam Bersih, Datuk S Ambiga yang juga Pengerusi Bersama Bersih 2.0.

“Pak Samad, Pengerusi Bersama Bersih 2.0 ditahan dan dibawa ke Balai Polis Dang Wangi. Layanan yang mengejutkan dalam menghormati Sasterawan Negara,” tulis Ambiga di twitter.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang turut sama mengutuk tindakan polis. “Penahanan yang dibuat oleh polis merupakan satu kebiadapan dan ia mesti dikutuk semua rakyat Malaysia,” katanya.
http://www.keadilandaily.com/?p=55409