Koleksi Sensasi

Ini Dipercayai PerbualanTerakhir Sebelum JJ Naik Helikopter

Perbualan dengan Ketua Wanita UMNO Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil kira-kira jam 3,.00 petang Sabtu dipercayai yang terakhir sebelum Allahyarham Tan Sri Jamaluddin Jarjis menaiki herlikopter.
"Jat, jangan lupa wanita amat mustahak. Jagalah wanita dengan baik," kata Jamaluddin yang diketahui orang kepercayaan Presiden UMNO Datuk Seri Najib Razak.

Ada jenaka di kalangan wartawan politik, sambut JJ macam sambut Datuk Najib juga... yang membawa makna betapa rapatnya mereka dan JJ memang orang penting war room BN sebelum dan selepas PRU13.

Shahrizat berkata perbualan dan pesanan terakhir itu berlangsung dua jam sebelum nahas yang mengorbankan anggota Parlimen Rompin itu bersama lima yang lain termasuk Ketua Setiausaha Sulit kepada Perdana Menteri Datuk Azlin Alias.

"Allahyarham telefon saya dua jam sebelum nahas berlaku, kami berbual kira-kira 12 minit. Tidak sangka ia perbualan terakhir," kata Shahrizat kepada Bernama ketika ditemui di Masjid Negara selepas pengkebumian jenazah Allahyarham berlangsung.

Menceritakan detik pertama selepas mengetahui rakan seperjuangannya itu terlibat dalam nahas tersebut, Shahrizat berkata badan beliau jadi gementar dan teringat perbualan bersama arwah.

"Ketika Allahyarham telefon, saya dalam perjalanan hendak ke persidangan wanita di Kepong. Kami berbual dalam pukul 3.00 petang.


"Beliau hendak bertanya khabar dan sampaikan pesanan kepada saya. Kami ada bincang sedikit tentang keadaan semasa dan sempat berseloroh bersama-sama tentang perjuangan wanita sebab Allahyarham memang rapat sangat dengan Pergerakan Wanita," katanya.

Bekas Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu berkata, arwah memang sangat rapat dengannya dan keluarga malah ia bukan semata-mata dalam urusan politik tetapi juga sahabat sejati.

Beliau masih teringat kata-kata Allahyarham "Ok, I'm going off" (Ok, saya pergi) yang bagi Shahrizat tentunya membawa maksud sahabatnya itu akan menaiki helikopter dan berlepas.

"Saya tidak akan lupa jasa baik arwah. Tidak kurang daripada 30 tahun kami mengenali antara satu sama lain. Bukan sahaja untuk bidang politik tetapi juga sebagai sahabat.

"Saya dan Wanita UMNO amat terasa dengan kehilangan beliau. Kami berdoa rohnya ditempatkan di kalangan orang beriman," katanya.

Bagi pihak Wanita UMNO, Shahrizat mengucap takziah kepada semua keluarga nahas.

Empat lagi mangsa nahas ialah juruterbang Kapten Clifford William Fournier; pembantu operasi Aidana Baizieva; pengawal peribadi Razakan B Seran; dan ahli perniagaan Datuk Tan Huat Seang.-5/4/2015