Koleksi Sensasi

Penyebab dan Gejala Penyakit Darah TinggiSalah satu penyakit yang cukup berbahaya adalah darah tinggi dan merupakan penyakit yang ditakuti hampir kebanyakan orang. Penyakit ini adalah salah satu penyakit keturunan. Penyakit ini juga dapat membuat penderitanya diserang stroke dan dapat mengakibatkann kematian pada penderitanya. Penyakit darah tinggi biasa disebut juga hipertensi, yang mana membuat penderitanya pusing tuju keliling sampai tak boleh memikirkan atau melakukan sesuatu yang lain kecuali sakit kepala yang dirasakan. Darah tinggi umumnya menyerang orang-orang dewasa atau lansia, dan sering dikaitkann dengan penyakitnya orang-orang yang hobinya marah-marah.. mungkin kerana biasanya orang marah disebut juga dengan orang yang sedang naik darah. Agar lebih waspada lagi dengan penyakit darah tinggi, mari kita simak beberapa informasi dibawah ini yang telah admin rangkum dari beberapa sumber;

Penyebab dan Gejala Awal Penyakit Darah Tinggi (Hipertensi)
Masih cukup banyak orang yang kurang tahu sebenarnya apa saja gejala awal penyakit darah tinggi. Padahal, adanya gejala penyakit tekanan darah tinggi yang tidak dikesan sejak awal boleh menjadi sangat berbahaya kerana memicu komplikasi penyakit lain.

Memang gejala yang timbul mungkin berbeza-beza pada tiap penderita tekanan darah tinggi. Selain itu, gejala awal penyakit hipertensi juga tidak terlihat secara kasar mata sehingga cukup sulit dikenali. Akan tetapi beberapa pertanda boleh menjadi indikator akan adanya penyakit tekanan darah tinggi atau hipertensi ini.

Ciri Ciri Tekanan Darah Tinggi Dan Gejalanya
Tanda dan ciri tekanan darah tinggi – jika sebelumnya Kita membahas tentang makanan pantangan darah tinggi, kali ini nitips.com akan mengulas beberapa tanda gejala dan ciri-ciri tekanan darah tinggi. Ciri ciri ini perlu Anda ketahui, agar tekanan darah tinggi yang Anda derita tidak semakin parah. Tujuan mengetahui tanda gejala darah tinggi tentunya agar Anda harus lebih berhati-hati untuk menjalankan pola hidup yang sihat.

Dipetik dari laman web Boldsky, terdapat beberapa ciri-ciri penyakit hipertensi yang boleh kita ketahui. Dengan mengetahui tanda-tanda hipertensi secara dini, maka kita dapat mencegah komplikasi yang lebih lanjut yang diakibatkan oleh tekanan darah tinggi.

1. Pusing pada kepala
Rasa sakit kepala dan vertigo bisa menjadi pertanda awal penyakit tekanan darah tinggi. Jika rasa sakit kepala tiba-tiba muncul tanpa sebab yang pasti, waspadailah dan segera konsultasikan pada doktor atau petugas kesehatan. Bisa jadi, ini merupakan pertanda awal hipertensi yang bisa menjalar pada penyakit stroke dan serangan jantung.

2. Terdapat titik darah pada mata
Ini merupakan ciri ciri awal penyakit tekanan darah tinggi yang lumayan mudah dikenali. Ketika Anda melihat bola mata Anda terdapat titik merah seperti darah, ini tidak boleh disepelekan. Bisa jadi, titik darah ini merupakan darah yang membeku akibat hipertensi yang ada. Segeralah pergi ke doktor untuk memeriksakannya, Anda juga dapat memeriksa tekanan darah sendiri di rumah untuk mengetahui lebih lanjut tentang adanya titik darah pada mata.

3. Mati Rasa
Ini merupakan ciri ciri penyakit tekanan darah tinggi yang tergolong sudah parah. Peningkatan tekanan darah yang dipicu oleh hipertensi akan menyebabkan kesemutan dan mati rasa. Boleh jadi, kesemutan ini merupakn pertanda awal penyakit stroke yang boleh membahayakan nyawa. Gejala seperti ini terjadi kerana kerosakan syaraf yang terjadi di dalam tubuh akibat penyakit tekanan darah tinggi tidak terkawal.

4. Mual dan Muntah
Rasa mual dan muntah biasanya terjadi ketika orang mengalami sakit atau masuk angin. Namun, mual dan muntah juga boleh menjadi pertanda hipertensi pada tahap awal. Namun mual dan muntah yang terjadi pada orang hipertensi sedikit berbeza. Biasanya disertai dengan pandangan kabur dan nafas yang sesak.

5. Hidung berdarah
Hati hati ketika Anda mengalami hidung berdarah, sebaiknya jangan ambil ringan gejala ini. Hidung berdarah boleh jadi merupakan pertanda awal penyakit hipertensi. Konsultasikan dengan doktor untuk mengatasi masalah ini.

6. Rasa sakit pada kepala
Selain merasa pusing, gejala hipertensi lain juga berupa rasa sakit pada kepala yang sangat hebat. Sakit kepala kerana tekanan darah tinggi boleh terjadi dalam waktu lama dan tidak sembuh meski sudah dilakukan pengubatan.

Itulah beberapa tanda dan ciri tekanan darah tinggi, sebaiknya jika anda sudah mengenali gejala tersebut, sebaiknya sejak dini lakukan pencegahan dengan menjaga berat badan agar tetap normal bahkan memilah makanan yang sehat agar tekanan darah tinggi tidak semakin parah.